Przygotowywanie ziół – kiedy warto je stosować?

Przygotowanie ziół nie jest skomplikowaną sprawą. Trzeba się do tego jednak należycie zabrać, by zioła nie zostały uszkodzone i nie utraciły własnych cennych wartości odżywczych. W głównej mierze, świeże zioła należy kupować u wypróbowanych hodowców bądź też także uprawiać samodzielnie w donicach na balkonie lub w kuchni bądź na grządkach w ogrodzie. Zawsze przez użyciem należy pamiętać o ich nadzwyczaj dokładnym umyciu.

Zioła albowiem pryskane są w szeregu przypadków środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia oraz drobne owady. Następnie należy czule siekać je na drobno wielkim oraz ciężkim nożem, dzięki jakiemu zioła będą faktycznie posiekane, a nie poszarpane. Jeżeli komuś niezmiernie przeszkadzają przy jedzeniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Ważne, aby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Wysoka temperatura działa albowiem niszcząco na delikatne witaminy oraz drogocenne związki zawarte w roślinach – wypróbuj auto blueberry. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma bogatymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej popularne oraz lubiane substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty i olejki.

By sporządzić napar, należy na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez kilka minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest niemało dłuższy oraz potrafi trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem i odstawia do przereagowania. Następnie, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Sporządzenie syropu jednakowo jak odwaru potrzebuje gotowania. W tym wypadku jednak świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać można w każdej temperaturze na skutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw oraz ziół. Maceraty również przyrządza się na zimno. Chłodną wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to wytwarzanie olejków. Jest to niezwykle skomplikowany proces, którego nie wolno wykonać w domu. Polega albowiem na destylacji pary wodnej.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz