Zdrowe oraz apetyczne gotowanie – ruszt czy patelnia?

Grill to niesłychanie istotna część każdej imprezy, bez względu na to, czy jest to impreza rodzinna czy przyjacielska bądź też organizowana przez miasto. Jakakolwiek impreza plenerowa to grill. Posiadając trafny grill, wolno o każdej porze roku posiadać sezon grillowy. O ile jesteśmy posiadaczami domu z działką czy też tarasem lub też patio, możemy piec na grillu nawet, jeżeli aura czy pora roku jest niesprzyjająca. Kiedy jednakże przebywamy w bloku, trudno planować grill party na balkonie czy też celowo w tym celu odjeżdżać za miasto.

Czy to świadczy, że zimą musimy wykluczyć z menu dania z grilla? Otóż nie – wystarczy tylko wyposażyć się w elektryczny grill kontaktowy, żeby sobie zagwarantować niekończący się sezon grillowy. Grill kontaktowy podobny jest do gofrownicy ze względu na budowę, a w detalach dwie płyty grzejne, z których górna jest ruchoma. Można je nagrzać do temperatury nawet 300°C w parę minut, co o wiele optymalizuje czas przygotowania posiłków. Ryflowanie zapobiega należeniu produktów, a wbudowany termostat zapewnia komfort oraz bezpieczeństwo eksploatacji, podobnie jak izolowany termicznie uchwyt z bakelitu i gumowe antypoślizgowe nóżki.

Aby łatwo dbać o higienę urządzenia, wyposażono je w szczególną rynienkę dla odprowadzenia nadmiaru napływającego tłuszczu, a obudowę zrealizowano ze stali nierdzewnej, żeby zapobiec korozji. Jest możliwość mycia wszystkich części, to oznacza przestrzeni obu płyt i obudowy grilla wszelkimi ogólnodostępnymi środkami czystości. Nie tylko w punktach gastronomicznych czy restauracjach używa się Grille Broil King. Z powodu niedużych gabarytów są one bezproblemowe do składowania nawet w domowej kuchni. Jeśli zostawić górną płytę w pozycji otwartej, osiągamy funkcję grill barbecue. Potrawy z grilla mają dominację nad smażonymi na standardowej patelni, gdyż: obejmują o wiele mniej tłuszczu, zachowują więcej wartości kalorycznych, są bardziej soczyste, łatwiej zapobiec przypaleniu. Najistotniejsze jednakże, że produkty przygotowane tym sposobem będą tak samo przypieczone, soczyste oraz pachnące, jak te tradycyjnie grillowane. W dodatku unikniemy osadzania się na jedzenia przygotowanej w grillu kontaktowym wrogich substancji z ćmiącego się tłuszczu, ponieważ jego nadmiar nie będzie jakkolwiek skapywał na rozżarzone węgle.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz